İçeriğe geç

Özür Kanı Gelince Gusül Gerekir Mi

Özür kanı olursa namaz kılınır mı?

İslam, engelli kişilerin dini görevlerini yerine getirebilmeleri için bazı kolaylıklar sağlamıştır. Bu bağlamda, özürlü bir kişinin iç çamaşırına kan, irin, idrar ve irin bulaşması, özür devam ettiği sürece onun namaz kılmasına engel olmayacaktır.

Ara kanamalar gusül abdesti bozar mı?

Mesele 405 – İstihaza kanı başlangıçtan itibaren içeride olup dışarı çıkmazsa, abdest ve gusül bozulur; fakat dışarı çıkarsa, az da olsa, abdest ve guslü bozar.

Özür kanı olduğunu nasıl anlarız?

Adet döneminde daha fazla kanama olursa, ara temizlikten sonra bile adet kanaması devam eder, bu nedenle ceza gerekmez. Bu lekeler adet döneminin en uzun süresi olan 10 gün/240 saat sonra kesilmezse, normal adet gününden sonra gelen akıntıya istihaze/adet kanı denir.

Âdet özür durumunda namaz nasıl kılınır?

Adet kanı namaz kılmaya engeldir, ancak istihaza kanı namaz kılmaya engel değildir. Kanama bir sonraki namaz vaktine kadar devam ederse istihaze kanına karşı tedbir almak ve her namaz abdesti almak yeterlidir. Namaz esnasında kan gelirse namaza bir zararı olmaz.

Özür kanı için gusül gerekir mi?

Hayız ve lohusalık halleri, kan akmaya devam ettiği sürece ve kan kesildikten sonra abdest alınmadığı takdirde ibadete mani olurken, istihaze sadece abdesti bozar, gusül gerektirmez.

Özür sahibi kimse ne zaman abdest alır?

İmam Şafii’ye göre, özürlü bir kimse, bir namaz vakti içinde kıldığı her farz namaz için ayrı ayrı abdest almalıdır. Çünkü abdesti, namaz bitince sona erer. Bu abdestle istediği kadar efdal namaz kılabilir (Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, 1/282).

Kadınlarda lekelenme gusül gerektirir mi?

Kahverengi, sarı, yeşilimsi veya toprak renginde akıntı, adetten önce veya sonra görülebilir; ancak 10. günden sonra da devam ederse özür kanıdır ve abdesti bozmak mümkün olmadığından abdest alıp ibadet etmekte bir sakınca yoktur.

Kadın özür halinde ilişkiye girebilir mi?

Çünkü zaman yoktur. Adet kanaması dışında kanama gören kadın kocasıyla cinsel ilişkiye girebilir. Çünkü bunu yasaklayan bir delil yoktur. Öte yandan, engelliyken namaz kılma yeteneği ile bir karşılaştırma yapılmıştır.

Kahverengi leke gelince cinsel ilişkiye girilir mi?

Buna göre deriz ki: Kadının hayızdan temizlendiğine kesin olarak kanaat getirdikten sonra meydana gelen bu hallerden hiçbirisi kadına zarar vermez, onu namazdan, oruç tutmaktan ve kocasıyla cinsel ilişkide bulunmaktan alıkoymaz.

Hangi kanama özür sayılır?

Son altı günde görülen kan, altı günü on iki yaparak istihaze sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/30). Onuncu günden sonra görülen kan ise özür kanı olduğundan, kadın o günlerde namazını kılar ve orucunu tutar.

Özür kanı ne renktir?

Anne: İstihaze kanının özellikleri genellikle adet kanının özelliklerinden farklıdır. İstihaze kanı genellikle sarı ve incedir. Basınçsızdır ve yanmadan çıkar.

İki âdet arası 15 günden az olursa namaz kılınır mı?

Fıkıh kaynaklarımıza göre iki gusül arasındaki temizlik müddeti en az on beş gündür (Merğinânî, el-Hidaye, 1/34). Bu müddetten önce meydana gelen kan, mazur görülen kandır ve namaza mani değildir.

Adetin kaçıncı günü özür sayılır?

Hanefi mezhebine göre, üç günden az, on günden fazla süren kan, hayız değil, istihâze sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 26.01.27; İbn Nüceym, el-Bahr, 1/201). Şafiî mezhebine göre ise, hayızın en az süresi bir gün, en çok süresi ise on beş gündür (Şirbînî, Muğni’l-muhtac, 1/278).

İstihazıke kanı ne demek?

Hamile bir kadında kan görülmesi, adet kanaması değil, istihaze kanıdır. İstihaze kanı, vücudun herhangi bir yerinden akan kan gibidir. Bu kan gelirse, sadece abdest bozulur, gusül gerekmez (Mevsılî, el-İhtiyâr, 29.01.30). Hamilelikte kan gelmeye devam ederse, mazeret hükümleri uygulanır.

Gusülden sonra kan gelmesi tekrar guslü gerektirir mi?

Gusül abdesti de kapsadığından, abdesti bozacak bir durum olmadıkça daha sonra abdest almaya gerek yoktur. Zira Hz. Aişe, Resûlullah’ın (s.a.s.) gusülden sonra abdest almadığını rivayet etmiştir (Ebû Dâvûd, 96 [250]; Tirmizî, Tahâret, 79 [107]).

Âdet bitimi kahverengi leke namaza engel mi?

Son altı günde görülen kan, altı günü on iki yaparak istihaze sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/30). Onuncu günden sonra görülen kan ise özür kanı olduğundan, kadın o günlerde namazını kılar ve orucunu tutar.

İç çamaşırda kan lekesi ile namaz kılınır mı?

Namazın şartlarından biri de necasetten temizlenmektir. El ayası hariç olmak üzere, elbisede, vücutta ve namaz kılmak istenilen yerde kan veya idrar gibi necaset varsa, namaz kılmaktan men edilir. Daha az miktarda necaset ruhsat kapsamındadır ve namaza engel teşkil etmez.

Gusülden sonra kahverengi leke gelmesi gusül gerektirir mi?

Kadının adet kanaması tamamen kesilmemişse, adetinin devam ettiği anlamına gelir. Kahverengi, sarı, yeşilimsi veya toprak renginde akıntı adetten önce veya sonra gelebilir. Ancak 10. günden sonra devam ederse özür kanıdır ve abdesti bozmak mümkün değildir.

Kadın özür halinde ilişkiye girebilir mi?

Çünkü zaman yoktur. Adet kanaması dışında kanama gören kadın kocasıyla cinsel ilişkiye girebilir. Çünkü bunu yasaklayan bir delil yoktur. Öte yandan, engelliyken namaz kılma yeteneği ile bir karşılaştırma yapılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir