El oğlu nasıl yazılır TDK?
Oğlu, kızı sözleri: çapanoğlu, eloğlu, hinoğluhin, elkızı vb.
El oğlu el kızı nasıl yazılır?
TDK’ya Göre Elkızı mı, El Kızı mı Olarak Yazılır? Pek çok kişi tarafından Türkçe kelimelerin yazımları sorgulanır. Türk Dil Kurumu’na göre bu kelimenin doğru yazımı ”elkızı” şeklindedir.
El ele bitişik mi ayrı mı?
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine …
Hin oğlu hin nasıl yazılır TDK?
Çok kurnaz, her dönemin şartlarına uyabilen (kimse) anlamına gelir. Bu kelime genellikle hin oğlu hin şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hinoğluhin şeklinde olmalıdır.
El kızı nasıl yazılır TDK?
TDK’nın resmi web sitesine göre elkızı kelimesi birleşik yazılmaktadır. Normalde ayrı gibi yazıldığı düşünülüyor fakat kelime TDK’ya gör bitişik yazılmaktadır. Eğer sınavlarda karşımıza çıkarsa doğru yazılışı birleşik olanıdır.
Teyze oğlu nasıl yazılır TDK?
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, kelime gerçek bir akrabayı ifade etmese de küçük harfle yazılmalıdır.
El ele vererek nasıl yazılır?
El ele kelimesi, TDK’nın belirlediği doğru yazımıyla “el ele” şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise elele şeklindedir.
Çapanoğlu nasıl yazılır?
Oğlu, kızı sözleri: çapanoğlu, eloğlu, elkızı vb. -a, -e, -ı, -i, -u, -ü zarf-fiil ekleriyle bilmek, vermek, kalmak, durmak, gelmek ve yazmak fiilleriyle yapılan tasvirî fiiller bitişik yazılır: düşünebilmek, alıvermek, uyuyakalmak, gidedurmak, çıkagelmek, düşeyazmak vb.
Karadut nasıl yazılır TDK?
Renk adlarıyla kurulan bitki, hayvan veya hastalık adları bitişik yazılır: akağaç, alacamenekşe, karadut, sarıçiçek; alabalık, beyazsinek, bozayı; aksu, akbasma, mavihastalık, maviküf vb.
Göz yaşı nasıl yazılır?
TDK’ya göre gözyaşı kelimesinin doğru yazılışı “göz yaşı”dır. Diğer yazım şekilleri yanlış kabul edilmektedir.
Ayak altı nasıl yazılır?
Ayakaltı kelimesi bir isimdir. Gelip geçenlerin çok olduğu yer, ortalık anlamlarına gelir. Bu kelime ayak altı şekline yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ayakaltı şeklinde olmalıdır.
Pek az nasıl yazılır?
TDK’ya göre pek az kelimesinin doğru yazılışı “pek az”dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
El oğlu bitişik mi?
TDK sözlüklerine göre “eloğlu” birleşik yazılıyor. Bazı kaynaklarda yer alan “el oğlu” şeklindeki kullanımlar yazım hatasıdır.
Önsöz nasıl yazılır?
İşte ön söz kelimesinin yazım şekli. ÖN SÖZ MÜ, ÖNSÖZ MÜ? TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda “Önsöz” kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK’da kelimenin doğru yazımı “ön söz” şeklinde ayrı yazılır.
Hiç bir ayrı mı?
“Hiçbir” kelimesi, Türk Dil Kurumu’nun belirlediği doğru yazımıyla “hiçbir” olarak kabul edilir. Diğer yazımlar yanlış olarak kabul edilir. En yaygın hatalı kullanımı ise “hiç bir” şeklindedir.
Dayı oğlu nasıl yazılır TDK?
Dayı oğlu TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Dayının oğlu, dayızade.
El yazması nasıl yazılır TDK?
Bu noktada bu sözcüğün doğru yazım stili her zaman “el yazması” şeklinde ayrı olmalıdır. Diğer bitişik yazım şekli TDK bazında hatalı olarak kabul edilmektedir.
Çapanoğlu nasıl yazılır?
Oğlu, kızı sözleri: çapanoğlu, eloğlu, elkızı vb. -a, -e, -ı, -i, -u, -ü zarf-fiil ekleriyle bilmek, vermek, kalmak, durmak, gelmek ve yazmak fiilleriyle yapılan tasvirî fiiller bitişik yazılır: düşünebilmek, alıvermek, uyuyakalmak, gidedurmak, çıkagelmek, düşeyazmak vb.
Amca oğlu nasıl yazılır?
Yazım hatası yapılan amcaoğlu kelimesi tüm kaynaklara göre bitişik yazılması gerekiyor. Pek çok birey her ne kadar ayrı yazarak yazım hatası yapsa da doğrusu her zaman bitişik olmalıdır. Her birey amcaoğlu sözcüğünü “amcaoğlu” şeklinde bitişik olarak kullanmalıdır.